Biokaasu on lähituotettua energiaa

Mistä biokaasu koostuu, kuinka sitä tuotetaan ja missä kaikkialla sitä voi käyttää?

Biokaasu on kaasuseos, joka sisältää tavallisesti 40-70 % metaania, noin 30-60 % hiilidioksidia ja hyvin pieninä pitoisuuksina mm. rikkiyhdisteitä. Biokaasu on arvokas, uusiutuva biopolttoaine ja energialähde, jonka ympäristöedut ovat huomattavat. Biokaasua hyödynnetään lämmön- ja sähköntuotannossa ja siitä voidaan jalostaa ajoneuvojen polttoainetta.

Metaani on vapaasti ilmakehään päästessään 20-70 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu. Muodostuvan biokaasun talteenotolla ja hyötykäytöllä voidaan merkittävästi vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä.

Biokaasua muodostuu jatkuvasti kosteikoissa, vesistöjen pohjakerroksissa ja eläinten suolistossa. Biokaasun tuottamiseen kontrolloidusti on useita erilaisia teknisiä vaihtoehtoja, kuten biokaasureaktorit tai biokaasun keräys kaatopaikoilta pumppaamalla.

Arvioitaessa anaerobisen käsittelyn soveltuvuutta biohajoavien jätteiden ja aineisten käsittelyyn on huomioitava energian saannin lisäksi myös käsittelyn ympäristönsuojelulliset edut. Asianmukaisesti toteutettuna anaerobisen käsittelyn avulla lannan ja muiden biojätteiden hajuhaitat ja kasvihuonekaasupäästöt vähenevät sekä hygieenisyys paranee samalla, kun saadaan puhdasta energiaa, biokaasua.

Lähde ja kattavasti lisätietoa biokaasusta, sen tuottajista sekä tuotantotavoista löydät tästä linkistä.

Biokaasua voidaan tuottaa sen tuotantoon rakennetuissa erillisissä voimaloissa sekä esimerkiksi suoraan maatiloilla.

Lisäksi biokaasua voidaan tuottaa biojätteistä, puhdistamo- ja saostuskaivolietteistä sekä teollisuusyritysten biohajoavista sivuvirroista. Reaktorilaitoksissa biokaasua tuotetaan myös

Biokaasua on mahdollista tuottaa lähes mistä tahansa orgaanisesta aineesta, jonka hajoamisessa muodostuu paljon metaania sekä muita kasvihuonekaasuja. Maatiloilla voidaan biokaasua tuottaa suoraan paikallisesti sekä lannasta että pelkästä kasviperäisestä biomassasta. Kasviperäisen biomassan käyttöprosessissa lisätään usein mineraalisuoloja jotta tuotettavan kaasun määrä pysyy halutulla tasolla ja niiden lisääminen tehostaa prosessia. Biokaasua tuotetaan erillisissä rakennettavissa mädätyssäiliöissä ja erilaiset olosuhteet kaasun muodostumiseksi tulee ottaa huomioon jotta kaasua saadaan tuotettua mahdollisimman tehokkaasti.

Työ- ja elinkeinoministeriö on teettänyt maatilojen biokaasun tuotosta Motivalla julkaisun jonka pääset kokonaisuudessaan lukemaan täältä: https://www.motiva.fi/files/6958/Biokaasun_tuotanto_maatilalla.pdf

Paikallisuus tuotannossa lisää huoltovarmuutta ja vähentää päästöjä

Biokaasu syntyy jätteestä ja sitä voidaan tuottaa siellä, missä jätettä syntyy. Jätteenkäsittelylaitokset toimivat paikallisesti, ja biokaasu on yksi harvoista polttoaineista, joita voidaan tuottaa niin ikään paikallisesti.

Polttoaineen valmistaminen paikallisista raaka-aineista ja toimittaminen liikenteen, teollisuuden ja kotitalouksien paikalliseen käyttöön ei vaadi monimutkaisia logistiikkaketjuja, mikä vähentää sekä päästöjä että kustannuksia.

Voit lukea lisää esimerkeistä biokaasun tuottamisesta voimalaitoksissa Pohjoismaisen voimalaitostuottajan Gasumin sivuilta. Sivustolta löytyy laajasti tietoa biokaasusta ja sen käyttömahdollisuuksista. Tuotantolaitoksissa käsitelty biomassa palaa takaisin maatalouteen ravinnerikkaana kasvilannoitteena sen jälkeen kun se on ensin käsitelty biokaasun tuotannossa.

Biokaasu vastaa ominaisuuksiltaan maakaasua. Sitä voidaan käyttää mm. lämmityksessä ja sähköntuotannossa. Biokaasua voidaan nesteyttää tai käyttää sellaisenaan esimerkiksi syöttämällä sitä lämpöverkkoon sekä nesteyttää LBG:ksi ja varastoida ja käyttää nestemäisenä.

Lisäksi siitä jalostetaan polttoainetta esimerkiksi tieliikenteeseen henkilöautojen ja kuljetusalan käyttöön. Myös laivaliikenteessä nesteytetyn biokaasun kysynnän odotetaan kasvavan ja sen käyttö on testausvaiheessa Euroopassa:

”Biokaasun käyttö laivaliikenteessä on alkuvaiheessa koko EU:ssa eikä siitä ole toistaiseksi
tilastotietoa saatavilla. Suomessa LBG:tä on ollut raskaan liikenteen ja laivaliikenteen
saatavilla vuoden 2020 lopulta lähtien.”

Turun yliopiston julkaisema tiedote toukokuulta 2022 https://sites.utu.fi/meri-cleantech/wp-content/uploads/sites/1005/2022/05/Biokaasu-laivaliikenteen-kayttovoimana.pdf

Kuvassa biovoimalaitoksen säiliöitä Saksassa.
Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>